duminică, 3 februarie 2008

Ce trebuie sa stii pentru a lua o decizie educata de cumparare a locuintei

Citeva elemente trebuie sa fie luate in considerare de potentialul client atunci cind s-a hotarit sa-si caute o locuinta.

In primul rind, trebuie sa se intereseze asupra dezvoltatorului proiectului care i-a atras atentia. Cine este el? Cu ce experienta vine? Uneori, un developer poate fi la primul proiect pe piata romaneasca, insa e posibil ca acesta sa aiba o experienta extinsa in strainatate sau o echipa foarte bine formata, cu experienta in proiecte similare.

La fel de important este promotorul proiectului. Agentia imobiliara care tranzactioneaza un proiect este, la rindul ei, un garant. Experienta acumulata in piata, portofoliul de proiecte, parteneriatele dezvoltate constituie o carte de vizita care atrage nu numai clientii, ci si dezvoltatorii, constructorii sau bancile. Un alt aspect este calitatea constructiei, deci ne referim si la materialele utilizate. Tehnicile moderne de constructie si materialele de ultima ora asigura standarde de siguranta si de rezistenta in timp diferite fata de predecesoarele lor. Nu in ultimul rind, avem situatia juridica si gradul in care o locuinta raspunde nevoilor personale ale potentialului cumparator. Este adevarat ca pentru fiecare exista un proprietar, insa ideal este ca achizitia sa implice locuinta potrivita pentru persoana potrivita. Deoarece vorbim despre piata imobiliara, trebuie sa ne referim la elementul primordial care da valoare unei proprietati: locatia.

In cazul cumpararii unei locuinte, putem sa analizam importanta locatiei din doua puncte de vedere: unul strict investitional si unul emotional. Daca e sa privim strict din perspectiva investitiei, cu cit locatia este mai buna, cu atit este investitia mai buna. Din punct de vedere emotional, al necesitatilor, conteaza foarte mult ca locuinta sa se afle in apropierea prietenilor, a gradinitei/scolii, a serviciului. Din punctul de vedere al structurii de rezistenta la blocuri, este de preferat structura pe cadre. La o asemenea cladire, foarte importante sint instalatiile si izolarea, mai putin finisajele. La blocurile noi este de preferat sa nu se investeasca mult in finisaje in primii ani. Garantia este importanta. De obicei, se acorda garantie de un an pentru vicii ascunse, iar pentru structura de rezistenta, pe durata existentei. Credem ca intrebarea pusa cel mai des de potentialii clienti se refera la pretul optim si la pretul cautat in piata. Pretul optim este cel justificat prin costuri plus un profit rezonabil, iar pretul cautat este cit mai mic. La aceasta ora este greu sa gasesti o oferta sub 1.000 de euro/mpc. - Sorin Lacusta, director proiecte rezidentiale, Regatta

Afla mai multe...

Niciun comentariu: